Het nut van inlegzolen!

  • Geplaatst op
  • 0
Het nut van inlegzolen!

Waarvoor dienen ze werkelijk?

Wat is het nut van inlegzooltjes?

Bijna dagelijks spreken wij veel lopers die (aangepaste) inlegzolen in hardloop- of wandelschoenen gebruiken. Voor velen van hen is het noodzaak en sommigen willen niet zonder. Weer anderen hebben ze al jaren in de schoenen en weten eigenlijk niet eens meer waarom ze de inlegzolen jaren geleden hebben aangeschaft. 

Om verschillende redenen kun je inlegzolen gebruiken. In de meeste gevallen geeft het extra steun onder de voetboog waardoor je voet (en dus ook de rest van je lichaam) anders en gelijkmatiger belast wordt. Het doel is ervoor te zorgen dat klachten verminderen. Dit kan overal zijn dus denk aan enkels, schenen, kuiten, knieën, heupen, rug en zelfs je nek. Vergelijk het met een gebouw; wanneer de fundering niet recht is, kan het niet stevig en stabiel worden.

Inlegzolen gebruik je o.a. ook om:

- te zorgen voor minder belasting op spiergroepen
- achillespezen en hiel te ontlasten
- je voetstand te verbeteren
- je lichaamshouding te verbeteren
- de druk onder de voet beter te verdelen
- de vorming van blaren te verminderen of voorkomen
- vermoeidheid te beperken na het sporten, werken of door dagelijks gebruik

We horen nog wel eens dat wanneer je inlegzooltjes gebruikt, je dan geen correctie in de schoen nodig hebt. Of andersom: dat wanneer je een antipronatieschoen gebruikt, een zooltje overbodig is. Dit hoeft echt niet zo te zijn! Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam anders is. Wat bij de ene werkt hoeft geen zekerheid voor de ander te zijn. Bovendien zijn lang niet alle neutrale- of antipronatieschoenen hetzelfde. Kortom: gebruik inlegzooltjes in combinatie met de juiste hardloop- of wandelschoenen en laat dit controleren door een expert!

Heb jij ook al langer ergens last van? Dan is het niet onverstandig om eens een check te ondergaan bij een (sport)podotherapeut of podoloog. Zij kunnen je natuurlijk alles vertellen over je houding. Wij raden je aan om dan eens langs te gaan bij Podotherapie Rondom of bijvoorbeeld O.M.S. Vermolen.

Heb je al inlegzooltjes maar twijfel je of je die met de juiste schoenen combineert?
Kom dan eens vrijblijvend langs bij PK!Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.