Menu
0
03Mar2020
Blessurevrij hardlopen

Blessurevrij hardlopen

Blessurevrij hardlopen: 3 tips om blessurevrij te blijven

Hoe zorg jij er voor dat je niet geblesseerd raakt? Aardig wat hardlopers krijgen op een zeker moment te maken met blessures en sommige hardlopers lijken constant geblesseerd te raken.

Hardlopen is een erg populaire sport. Toch is het na voetbal de meest blessuregevoelige sport van Nederland (Stam, 2018). Iedere pas die je met hardlopen maakt krijgen de spieren en pezen een grote klap te verduren. Wanneer deze klap niet goed wordt opgevangen kan een blessure het gevolg zijn. Onderstaand enkele tips om blessures te voorkomen.

TIP 1: verstandig trainen
Ten eerste is het belangrijk om op een slimme manier te trainen. Veel blessures ontstaan door te snel opbouwen met het aantal hardloopkilometers, het aantal trainingen en het tempo waarop gelopen wordt. Je spieren en pezen moeten wennen aan een toename van belasting. Wanneer je (te snel) te veel belasting in de vorm van sneller of meer hardlopen aan je trainingsschema toevoegt, kan een blessure door overbelasting het gevolg zijn. Het is aan te raden om altijd heel geleidelijk op te bouwen op het gebied van training.

TIP 2: looptechniek
Hoe beter je de grote belasting op je spieren en pezen tijdens het hardlopen opvangt, hoe kleiner de kans op overbelasting en blessures. Eén manier om dit te doen is door je looptechniek te verbeteren. Door je pas efficiënter te maken, vang je de impact van iedere landing beter op. Looptechniek is een veel te breed onderwerp om hier te omschrijven, hier zijn hele boeken over geschreven, maar toch wil ik je enkele tips geven.

Probeer meer voorover te leunen tijdens het hardlopen
Veel hardlopers lopen te rechtop of zelfs een beetje achteroverleunend. Dit zorgt ervoor dat je meer op je hak gaat landen en te ver voor je zwaartepunt uit landt. Rechter onder je en meer op het midden van de voet landen, is veel minder belastend.

Verhoog je pasfrequentie
De meeste hardlopers hebben een pasfrequentie van 150-160 passen per minuut. Met een hogere pasfrequentie van 170-180 passen per minuut is de impact op je spieren en pezen lager. Je maakt kortere passen en gaat opnieuw dichter onder je zwaartepunt en meer op je middenvoet landen. Experimenteer af en toe eens met het hardlopen met een hogere pasfrequentie.

Blessurevrij hardlopen

TIP 3: Let op je schoenen
Ook het soort schoenen waarop je loopt en de “leeftijd” van je schoenen heeft een groot effect op de mate waarin je last hebt van blessures. Wat voor jou de beste schoen is, is heel persoonlijk. De één heeft meer en de ander heeft juist minder demping nodig. De één loopt neutraal, de ander overproneert. Zo zijn er nog veel meer factoren die meetellen. Wanneer er iets niet klopt aan je hardloopschoenen en je bijvoorbeeld iedere pas te weinig of een verkeerde ondersteuning krijgt, is de kans op blessures een stuk groter.

Ook de leeftijd van je schoenen is belangrijk, iedere keer dat je gaat hardlopen wordt de demping in je schoen minder. Zonder dat je het merkt gaat de demping langzaam uit je schoen. Let er op dat je niet te lang doorloopt op een paar hardloopschoenen. Hardloopschoenen gaan ongeveer 1000-1200 hardloopkilometers mee.

Twijfel je of jouw schoenen nog wel goed zijn of ben je toe aan nieuwe schoenen? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij PK Runningshop, ruim 30 jaar de deskundige hardloop- en wandelspecialist. 

 Persoonlijk 1-op-1 advies 
 Gratis voet- en loopscreening
 Deskundige en ervaren adviseurs
35m lange indoor hardloopbaan met video-opname
✔ Gratis parkeren voor de deur en aan de A15

Maak afspraak
We adviseren een afspraak te maken om een lange wachttijd te voorkomen.

Blessurevrij hardlopen

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.