Menu
0
01Mei2020
Van haklanding naar voorvoetlanding - Deel 2

Van haklanding naar voorvoetlanding - Deel 2

Door: GeartReacties: 0

Van haklanding naar voorvoetlanding - Deel 2

In een eerder artikel hebben we het gehad over het aanleren van een voorvoetlanding en de bijkomende voordelen. In dit artikel bespreken we hoe je het beste je manier van hardlopen kunt veranderen.

Eerder bespraken we al dat je voetplaatsing (recht onder je zwaartepunt in plaats van te ver voor je) belangrijker is dan op welk punt van je voet (hak, midden of voorvoet). Er zijn twee belangrijke punten waar je als hardloper aan kunt werken om de landing te verbeteren. Pasfrequentie & houding.

Pasfrequentie

Onder pasfrequentie wordt het aantal passen dat je in één minuut zet tijdens het hardlopen gezien. Uit onderzoek is gebleken dat een ideale pasfrequentie voor hardlopers ongeveer 180 passen per minuut is. De meeste hardlopers hebben echter een pasfrequentie van 150-170 passen per minuut.

Meet je huidige pasfrequentie door tijdens het hardlopen een minuut lang het aantal passen dat je met je linker voet maakt op te tellen en dit aantal vervolgens te verdubbelen. Wanneer je een geavanceerd hardloophorloge hebt, kun je dit gewoon aflezen. Is je pasfrequentie dichter bij de 160 dan bij de 180? Dan is het aan te raden om deze te verbeteren.

Veranderen:
De makkelijkste manier om een hogere pasfrequentie aan te leren is door te hardlopen met een metronoom. Hiervoor zijn er diverse apps die je kunt downloaden. Stel de frequentie in op 180 piepjes per minuut en pas je armritme aan op deze frequentie. Je zult snel merken dat het hardlopen met een hogere pasfrequentie een gewoonte wordt.

Houding

Je houding tijdens het hardlopen is van grote invloed op je hardlooptechniek en je voetplaatsing. Veel hardlopers lopen erg rechtop of leunen zelfs een klein beetje achterover tijdens het hardlopen. Het gevolg hiervan is dat je veel meer geneigd bent om je voet te ver naar voren te plaatsen en op je hak te landen. Veel toplopers leunen juist een klein beetje voorover, hierdoor land je veel dichter onder je zwaartepunt en ga je automatisch meer op je voorvoet lopen.

Veranderen:
Opnieuw is het de kunst om een gewoonte te maken van een betere houding. Stop regelmatig even tijdens het hardlopen om de onderstaande oefening te doen:

1. Ga rechtop staan, span je buikspieren een beetje aan.
2. Leun met gestrekt lichaam vanuit je enkels een beetje voorover.
3. Wanneer je op het punt staat om voorover te vallen ga je over in hardlopen. Probeer je lichaam gestrekt te houden en voorover te blijven leunen.

Wanneer je je pasfrequentie en je houding verbeterd, is een landing rechter onder je zwaartepunt en op je midden of voorvoet vaak een gevolg. Dit zorgt er voor dat de impact op je spieren en pezen tijdens het hardlopen lager is en zo de kans op een blessure kleiner.

Heb je nog vragen over looptechniek of een suggestie voor een volgend artikel? Stel je vraag via [email protected] of laat een bericht achter via onze website.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.