Menu
0
23Jun2021
Even voorstellen: PK atleet Rik Goethals!

Even voorstellen: PK atleet Rik Goethals!

Interview Rik Goethals

Sinds kort sponsort PK Runningshop topatleet Rik Goethals, Rik heeft onder andere al 14.32 op de 5km gelopen en werd enkele weken geleden tweede bij de Ready for Takeoff 10km wedstrijd op Twente airport. 

Rik, sinds kort wordt je gesponsord door PK Runningshop, van harte welkom bij het team! Graag stellen we je enkele vragen om je beter te leren kennen.

Je doet nu een aantal jaar zeer fanatiek aan hardlopen, hoe ben je in de sport terecht gekomen? Kun je ons wat meer over je achtergrond vertellen?  

Ik ben op jonge leeftijd al in aanraking gekomen met Atletiek. Van mijn 7de t/m 10de levensjaar heb ik op Atletiek gezeten. Toen verplaatste mijn interesse naar voetbal, dit heb ik 10 jaar lang met veel plezier gedaan. Naast het voetballen was ik trainer & scheidsrechter bij mijn club. Tijdens mijn ' voetbalcarrière’ bleef mijn interesse in het hardlopen. Zo deed ik sinds mijn 13e jaarlijks mee aan de Utrecht Marathon & Singelloop, beide de 10km. Op dat moment nog zonder echte hardlooptrainingen. Later bij mijn sportopleiding ben ik tot tweemaal toe 'gescout’ door looptrainers, daardoor geleidelijk besloten om het hardlopen wat serieuzer aan te gaan pakken. Zo ben ik uiteindelijk in het hardloopwereldje terecht gekomen.

Eerst bij AV Pijnenburg (in Soest) en later bij Team AART (vereniging AV Triathlon in Amersfoort). Inmiddels doe ik dit nu dik zeven jaar met veel plezier, al ben ik tussendoor wel bijna anderhalf jaar uit de roulatie geweest door een foutieve operatie, waardoor ik het hardlopen weer vanaf nul heb moeten opbouwen.

Wat is de belangrijkste les die jij als hardloper geleerd hebt?
In de afgelopen jaren heb ik vooral geleerd om naar de lange termijn te kijken. En dus niet van wedstrijd naar wedstrijd, zoals ik in het verleden vaak deed. Zo taper ik niet meer bij iedere wedstrijd, maar stel ik mijn doelen voor de lange termijn waar ik wil pieken.

Is er een wedstrijd is die je graag nog eens zou willen lopen, welke is dit en waarom?
Dat is vrij makkelijk de Rotterdam Marathon!  In 2015 heb ik daar al eens de kwart Marathon gewonnen, en qua sfeer is er geen wedstrijd in Nederland die hierbij in de buurt komt. Ik wil dan ook graag mijn marathondebuut in Rotterdam maken. Magisch om op een volle Coolsingel te finishen.

Momenteel heb je last van een blessure, hoe gaat het herstel? Wat doe je zoal om zo snel mogelijk weer in topvorm aan de start te staan? Kun je ons meenemen in dit proces?        

Een blessure komt natuurlijk nooit op een goed moment, maar de timing net nu de wedstrijden na Corona weer op gang zijn gekomen, is wel ontzettend ongelukkig. In de afgelopen anderhalf jaar mooie stappen gemaakt, maar heb dit helaas nog niet in officiële wedstrijden kunnen tonen.

Wanneer een blessure ontstaat is het altijd belangrijk om te kijken naar wat wel kan. Ik ben dan ook veel alternatief gaan trainen in overleg met mijn fysio. Zo heb ik veel uren gemaakt op de Elliptigo (crosstrainer op wielen). Voor mij het beste alternatief voor hardlopen. Hier komt kracht & uithoudingsvermogen bij elkaar, zonder de schokbelasting van hardlopen. Ik doe hier mijn onder andere tempo/heuveltrainingen en duurtrainingen op. Daarnaast ga ik een aantal keer per week naar het zwembad om te aquajoggen, en doe ik meestal één keer per week een corestability/kracht sessie met topcoach Has Kesra op Papendal. Zo maak ik toch ongeveer 12 trainingsuren per week (exclusief de corestability sessies).

Bij sommige blessures is de racefiets ook een prima alternatief om fit te blijven. Echter is dit in mijn geval geen succes, want mijn knie reageert op de draaiende beweging. Naast deze alternatieve trainingen probeer ik één tot twee keer per dag het lichaam los te maken met oefeningen, de foamroller, het massagepistool, en de bal & massagestick. En niet te vergeten ga ik 1x per week naar mijn sportmasseur, aanrader!

Helaas hebben we de precieze diagnose nog niet vast kunnen stellen, daarom heb ik een afspraak gemaakt bij de sportarts. Zo hoop ik precieze diagnose te krijgen, zodat we daarna aan een opbouwschema kunnen beginnen.

Rik aan het trainen op de Elliptigo

Je traint bij Jorijn de Mare, wanneer je helemaal fit bent maak je behoorlijke trainingsweken, kun je ons een voorbeeld van een trainingsweek geven?

Sinds anderhalf jaar train ik onder de hoede van Jorijn de Mare. Zijn persoonlijke aanpak werkt voor mij erg goed. Zo kijken we wekelijks naar mijn werkschema en eventueel andere activiteiten en daar past hij dan het schema op aan. Ik werk bijvoorbeeld of op zaterdag of op zondag, daardoor is mijn weekend tempotraining nooit op een vaste dag.

Hieronder een voorbeeld van mijn trainingsweek:

Maandag
45’ DL (Zone 1), om de week rustdag of alternatieve training

Dinsdag
ochtend: 45’ Loslopen (Zone 0)
middag: tempoblokken in het bos, afsluitend vaak heuvelsprints. Bijvoorbeeld: 5x 4’ + 8x 80m heuvelsprints

Woensdag
60’ DL (Zone 1 /2 )

Donderdag
ochtend: 35’ Loslopen
middag/avond: baantraining, bijv. 15x 400 of 2x 1000 + 10x 300

Vrijdag
45’ DL (Zone 0/1) of alternatieve training

Zaterdag
ochtend: Lange tempoblokken in het bos, bijv. 3x 10’,
middag: eventueel oefensessie met Has

Zondag
Lange duurloop 90’/105’

Trainingskilometers: ongeveer: 120/130km per week

Wat is het belangrijkste advies dat je aan recreatieve hardlopers mee zou willen geven?

Zorg voor een rustige opbouw en wees niet te veel gefocust op de omvang en snelheid van de trainingen. Het is niet erg wanneer je start met lopen of terugkomt van een blessure om tussendoor even te wandelen. Qua belastbaarheid is dit juist verstandiger. Het kan ook geen kwaad om je conditie te verhogen met alternatieve trainingen zoals aquajoggen, elliptigo of fietsen. Zo voorkom je pijntjes of erger, blessures.

Rik, bedankt voor dit interview en succes met het herstel van je blessure!

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Maak afspraak

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.