Menu
0
29Jul2021
Hardlopen voor ouderen!

Hardlopen voor ouderen!

Hardlopen ouderen bij PK Runningshop!

Wanneer je ouder wordt en je kunt niet zo veel meer hebben als een twintigjarige dan kan hardlopen nog steeds een heel plezierige sport zijn. Maar op de juiste manier en op de juiste schoenen trainen is nog belangrijker naarmate je ouder wordt. In dit artikel leer je meer over hoe je slimmer kunt trainen om zo fit mogelijk te blijven en lees je meer over het aanmeten van hardloopschoenen bij PK. 

Hardlopen voor ouderen

De juiste hardloopschoenen!

Erg belangrijk, misschien nog wel het belangrijkste, is dat je de juiste schoenen draagt die bij jouw lichaam en loopstijl passen en en voldoende demping hebben! Loop dus niet te lang door op schoenen en vervang ze tijdig (1000-1200 kilometer). 

Laat je vrijblijvend en deskundig adviseren over de juiste schoenen bij PK en stel al je vragen over je training. De juiste schoen voorkomt klachten en blessures!

We adviseren je om vrijblijvend een afspraak bij ons te maken voor 1-op-1 schoenadvies en een gratis voet- en loopscreening om een lange wachttijd te voorkomen.
Afspraak maken PK

Hardlopen ouderen | Plan meer rust tussen je trainingen

Naarmate je ouder wordt neemt je hersteltijd toe. Vooral tussen intensievere trainingen en wedstrijden is het belangrijk om meer hersteltijd te plannen. Dit om blessures te voorkomen. Een goede tip is om je trainingsschema, in plaats van per week, in een cyclus van tien dagen te plannen. Stel je kon eerder twee tempotrainingen per week aan, dan kan het naarmate je ouder wordt verstandig zijn om twee trainingen per tien dagen aan te houden. Zo zit er meer hersteltijd tussen de intensievere trainingen. 

Hardlopen ouderen | Krachttraining

Duurvermogen gaat niet zo snel weg. Kracht helaas wel. Naarmate je ouder wordt neemt je spiermassa niet direct af, maar wel de kracht die je kunt leveren. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Journal of strength and conditioning research toonde dit duidelijk aan. 

Deelnemers aan de studie waren hardlopers van eind vijftig en deden een krachttest. Toen ze vijf jaar later deze test opnieuw deden bleek dat het resultaat met 5% per jaar afnam. Ondanks het regelmatig hardlopen nam de kracht alsnog flink af. 

Steeds meer blijkt dat krachttraining voor oudere hardlopers enorm belangrijk is om de afname van spierkracht tegen te gaan. Het regelmatig doen van krachtoefeningen helpt om een krachtige pas en dezelfde paslengte te onderhouden en helpt daarnaast bij het voorkomen van blessures. 

Hardlopen ouderen | Heuveltraining

Om de afname van kracht tegen te gaan is het ook erg aan te raden om regelmatig een heuveltraining in je schema te plannen. Wanneer je heuvelop hardloopt, ga je uiteraard minder snel bij dezelfde inspanning, waardoor de klappen op de spieren minder groot zijn. Ook spreek je relatief meer spiervezels aan wanneer je heuvelop hardloopt. Je kunt een heuveltraining als een heel specifieke vorm van krachttraining zien. 

Begin met het regelmatig doen van ontspannen versnellingen heuvelop. Doe bijvoorbeeld tijdens je duurloop 5 keer een versnelling van 15 seconden heuvelop. Ga niet voluit sprinten! Maar focus op ontspanning en hardlopen met een goede techniek. Wandel als rust terug naar het startpunt. 

Later kun je deze versnellingen uitbreiden in aantal en lengte. Tot bijvoorbeeld 10x30 seconden heuvelop. 

Heb je nog vragen hardlopen voor ouderen? Wij denken graag met je mee. Voor een antwoord op al je vragen kun je contact opnemen met telefoonnummer 0488 480 350. 

hardlopen voor ouderenHardlopen voor ouderen
PK Runningshop | Ruim 30 jaar de hardloop- en wandelspecialist | Dalwagen 43 | 6669CB Dodewaard | 0488-480350 | [email protected]

PK Runningshop is ruim 30 jaar de deskundige hardloop- en wandelspecialist van Nederland. Ook voor wandelschoenen kun je bij PK terecht. Aan de uitgebreide voet- en loopscreening zijn geen extra kosten verbonden, dit is een service van PK.

Hardlopen voor ouderen

Afspraak maken PK

Reacties

piet muilwijk
Geplaatst op 2021-07-31 10:30:50
Na 32 jaar stopte het lopen in februari 2020; pijn in de rechterbil. een aantal kleine ongemakken waarvan ik dacht: die horen bij mij, blijken op mijn leeftijd toch een probleem. Na jaar kon ik voorzichtig opstarten en nu loop ik al weer maanden mer plezier en zonder pijn!
De les voor mij: bij het ouder worden nog beter naar je lijf luisteren en NIET gemakzuchtig zijn. Piet (78 jaar)

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.