Menu
0
20Mar2020
Interview topatleet Lucas Nieuweboer!

Interview topatleet Lucas Nieuweboer!

Door: GeartReacties: 0

Afbeelding: Running De Bilt

Hoe ziet het leven van een topatleet er uit? Deze week interviewen we Lucas Nieuweboer, één van de snelste hardlopers van Nederland. Lucas combineert zijn zware trainingsschema met een baan als adviseur stedelijk water en hoopt zich uiteindelijk te plaatsen voor een Europees kampioenschap.

Persoonlijke records:
5.000m: 14.08
10km: 29.52
Halve marathon: 1.06.10

Hoe ben je met hardlopen begonnen?

Mijn ouders zijn ook hardlopers en ik werd al vroeg meegenomen naar wedstrijden in de buurt!  Eerst zelf bij de jeugdloop in actie en daarna mijn vader aanmoedigen bij de Grachtenloop in Haarlem of ploeteren door de modder bij de Kerstcross in Opmeer. Op mijn 13e werd ik lid van de atletiekvereniging KAV Holland. Kort daarna werd ik tijdens een loop in Haarlem gescout door mijn trainer, Koos Kiers, en ben ik gaan trainen bij het Stijn Jaspers Running Team.

Naast Topatleet werkt Lucas ook nog 32 uur per week bij Sweco Nederland als adviseur stedelijk water. Hoe lukt het je om topsport met een carrière te combineren?

Ik haal ook veel energie uit mijn werk en vind het leuk om uitgedaagd te worden. Ik ben hydroloog en als adviseur stedelijk water houd ik me bezig met het voorkomen van wateroverlast door hevige neerslag. Wij rekenen bijvoorbeeld met een model door hoeveel water er op straat komt te staan bij een zware bui. Met aanpassingen in de openbare ruimte kan vervolgens voorkomen worden dat er water in je woonkamer staat! Ik heb mazzel met mijn werkgever. Ik spreid mijn uren uit over vijf dagen en kan op de dag van een baantraining op tijd weg. Afgelopen jaar heb ik een hoogtestage in Zwitserland gedaan, maar tussendoor ook nog wat uurtjes gewerkt. Ik kan een deel van mijn werk op afstand doen, dus ideaal als afleiding op trainingskampen.

Heb je nog tips voor de lezer om hardlopen beter met werk te combineren?

Ga hardlopend naar je werk! Als je niet binnen loopafstand woont, kan je ook vanaf een bus- of treinstation starten. Het is heerlijk om al een stukje gelopen te hebben voor je op je werk arriveert. Ik leg mijn kleding de dag van tevoren al klaar en neem ontbijt mee in een trailrunrugzak. Als je het niet fijn vindt om op een nuchtere maag te lopen, kan je wat kleins eten voor het lopen en na het lopen pas echt ontbijten

Ben je van plan om altijd naast het hardlopen te blijven werken of zie je jezelf uiteindelijk professioneel gaan?

Op dit moment kan ik niet van hardlopen leven. Maar ook als ik dat wel zou kunnen denk ik dat het goed is om wat afleiding te hebben. Lopers als Marti ten Kate hebben ook altijd naast topsport gewerkt, dus ik denk dat het wel te combineren is zo lang je geen zwaar fysiek werk doet.

Hoe ziet je trainingsweek er uit?

Meestal doe ik tussen de 8 en 10 looptrainingen en een krachttraining. Ik train twee keer op de atletiekbaan en doe in het weekend vaak een zogenaamde treshold training (een training waarbij je langere tijd op een hogere intensiteit rond je anaerobe drempel loopt) en een lange duurloop of heuveltraining. De rest van de trainingen bestaan uit duurlopen of herstelloopjes. Verder bezoek ik met regelmaat een sportmasseur.

Wat is de zwaarste training of wedstrijd die je ooit gedaan hebt?

Ik denk dat mijn zwaarste week niet per se de week is met de meeste kilometers. Recent heb ik een aantal keer een pittige combinatie gehad van twee trainingen. Zaterdag 75 minuten duurloop met 2x15 min op mijn anaerobe drempel, ik loop dan tussen de 3.15 en 3.20/km door het bos. En dan op de zondag 10 km duurloop, 10x200m heuvelsprint er gelijk daar achteraan als toetje nog eens 10km progressieve duurloop op een flink heuvelig parcours bij Soesterberg. Dan kan je het jezelf heel zwaar maken!

Wat hoop je te bereiken als hardloper?

Komend jaar wil ik heel graag onder de 14 minuten op de 5000m op de baan en laag in de 29 minuten op de 10km lopen. Nu vind ik de baanatletiek nog heel leuk, maar insiders zeggen dat ik een echt marathonpasje heb. Dus wie weet! Ook lijkt het mij heel gaaf om me te kunnen plaatsen voor een internationaal toernooi zoals het EK Cross.

Waar kunnen onze lezers je volgen?

Je kan me volgen op Instagram via @lucasnieuw

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
  Maak afspraak

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

  Abonneer

  Account aanmaken

  Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

  Registreren

  Recent toegevoegd

  U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

  Totaal incl. btw:€0,00
  Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

  Verzendkosten berekenen

  Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.