Menu
0
23Mei2022
Interview toptrainer Honoré Hoedt

Interview toptrainer Honoré Hoedt

Interview met voormalig bondscoach Honoré Hoedt

PK interviewt samenwerkingspartner Honoré Hoedt.

Hoe lang ben je al trainer bij RTC Loopland Gelderland?

Van 2011- 2013 was ik bondscoach atletiek in Nederland. Daarna zijn we in 2014 Regionaal Trainingscentrum Loopland Gelderland gestart vanuit een groot project met Provincie Gelderland, Topsport Gelderland en 4 Gelderse gemeenten onder aanvoering van Arnhem. We hebben destijds 37.000 kids beter laten bewegen, met leskaarten en een bijscholing waar 1000 leerkrachten, buurtsportwerkers en fysiotherapeuten aan hebben meegedaan. We hebben veel testdagen  georganiseerd en de grootste talenten kwamen regelmatig op Papendal trainen. Zo werd RTC Loopland Gelderland geboren en ben ik de coach en coördinator.

Doe je zelf ook aan sport?

Ik loop hard sinds mijn 14e jaar. Zelf ben ik ook gescout door mijn gymleraar op de Lorentz scholengemeenschap, die zei: “Honoré je hebt talent, ga eens bij atletiekvereniging Ciko ’66 kijken”. Dat ging goed en in een paar jaar werd ik 2x 2e op de 800m bij de nationale jeugdkampioenschappen. Tegenwoordig loop ik ca 2x per week een 45 minuten rustige duurloop.

Wat is jouw drijfveer als trainer?

Ik wil iedereen beter maken. Ongeacht het beginniveau. Sifan Hassan wereldkampioen maken is even uitdagend als een kind met longproblemen en overgewicht zelfvertrouwen geven in het bewegen.

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

Dan hoop ik nog steeds met veel energie training te geven aan jong, oud, beginners en talenten.

Op welke prestatie in je loopbaan kijk je met trots op terug?

De ruim 20 nationale records van mijn atleten, ook de ruim 20 Europese medailles, de wereldtitel van Sifan Hassan (1500m Indoor) en de meer dan 100 nationale medailles van onze talenten bij RTC Loopland Gelderland. Maar vooral de beste wereldseizoenprestatie op de 4x 800m, van Joeri Moerman, Gert-Jan Liefers, Bram Som en Arnoud Okken (Atletico ’73). Ze eindigden, 20 jaar geleden, boven alle grote Amerikaanse universiteiten.

Heb je nog toekomstplannen met Loopland Gelderland?

Na Corona kunnen we eindelijk weer doorgaan met wat we al jaren doen, het scouten van grote talenten op bijvoorbeeld scholen en sportclubs. Om ze daarna op te leiden naar nationale en internationale wedstrijden.

Welke leeftijdscategorie zijn de atleten?

We hebben 3 groepen 9-15 jaar, 15-18 jaar en 18+.

Hoe vaak trainen de atleten?

De atleten trainen 3 tot 5x per week bij ons. Ze krijgen een programma en we volgen de training via een logboek op de laptop en op mijn iPhone. We hebben ook jongere talenten die bij ons 1 training per week volgen, om sneller te worden bij hun hoofdsport, bijvoorbeeld voetbal of triatlon.

Hoe ziet een training van een atleet gedurende de week eruit?

We hebben 3 typen atleten: kort, midden en lange afstand, met elk een eigen programma.

Maandag: heuveltraining.
Dinsdag: ontspannen minutenlopen en duurblokken voor de longen.
Woensdag: duurloop en krachttraining.
Donderdag: sprints en kortere intervallen.
Vrijdag: pilates.
Zaterdag: mix van langere en korte tempo’s op Rondje Warnsborn (een rondje voor kampioenen).
Zondag: een zelfstandige duurloop of soms een gezamenlijke Afrikaanse (trail)duurloop op de Deelense Hei.

Hoe kom je aan je talenten?

De talenten vanaf 8 jaar scouten we via scholen (basis en voortgezet onderwijs), sportclubs en loopgroepen. Wij verzorgen de opleiding, maar de talenten blijven/worden wedstrijd lid van een atletiekclub.

Hoe weet je of een atleet talent heeft?

We doen verschillende testen met de atleten: stand hoog sprongtest (hoe hoger hoe meer talent voor korte afstanden), 30m elektronisch gemeten sprint met vliegende start (hoe sneller des te meer aanleg voor korte afstand). Ook kijken we naar de lichaamsbouw en we filmen de loopstijl. Aan het eind doen we een wedstrijdafstand: 80m - 150m voor de sprinters en 500m of 1000m voor de midden- en lange-afstandloper. Dat zegt uiteindelijk het allermeest over hoeveel sprint- of looptalent iemand heeft.

Hoe is de verhouding uithoudingsvermogen/kracht/core en hoe belangrijk is ieder onderdeel?

Een trainingsprogramma ontwikkelt wekelijks alle facetten van een hardlooptalent. Van sprint, looptechniek, core stability, kracht, loopvermogen en gewoon rustige duurloopjes voor de basisconditie.

Worden de atleten ook mentaal begeleid, denk bijvoorbeeld ter voorbereiding op een wedstrijd?

De belangrijkste mentale training is een goed opgebouwde training, die de atleet het vertrouwen geeft dat hij steeds sterker en sneller wordt. Al onze trainingen zijn goed te doen en eindigen in een climax, net als bij een goede wedstrijd.

Gaan de atleten ook op trainingskamp en zo ja hoe vaak?

We gaan ongeveer 2x per jaar op trainingskamp, zoals lekker in de zon in Portugal of op hoogtestage in Font Romeu en St Moritz. Ook zijn er weekendjes weg in Nederland.

Meetrainen bij RTC Loopland Gelderland?

Honore hoedt

Dinsdag en donderdag - atletiekbaan Papendal - 16-18 uur.
9-15 jaar/15-18 jaar/18 +
Een wekelijks training naast je (spelsport)training is ook mogelijk.

Meld je aan voor een proeftraining of stel je vragen via [email protected]

Wij geven ook trainingen en bijscholingen aan scholen - gemeenten - (spel)sportclubs - loopgroepen en recreatieve en prestatieve lopers.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.