Marathonvoorbereiding - taperen!
Marathonvoorbereiding, hoe kun je het beste taperen?
Geschreven door PK-adviseur Geart, winnaar van de Enschede Marathon 2019.
Binnenkort beginnen de voorjaarsmarathons weer, in eigen land natuurlijk de Rotterdam marathon en de Enschede marathon, wellicht doe jij ook aan een marathon mee. Eerder hebben we het gehad over hoe je optimaal kunt trainen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een marathon (zie ons andere marathon blog). Na al het harde werk wil je nu zo uitgerust, maar scherp mogelijk aan de start verschijnen. Hoe kun je dit het beste doen?
Of je nu voor een marathon of voor een vijf kilometer gaat taperen, dit blijft iets persoonlijks. Het is belangrijk om bij minder belangrijke wedstrijden te experimenteren met wat voor jou werkt. Wat je in ieder geval niet moet doen is om in de laatste twee weken voor de marathon nog een extra harde training af te werken om nog net een beetje fitter te worden. De laatste dagen kun je je vorm alleen nog maar verpesten door te hard door te blijven trainen.
Het doel van taperen is de beste balans vinden tussen goed uitgerust zijn, maar toch voldoende spierspanning hebben. Stel je gaat de laatste twee weken voor de marathon helemaal niet meer hardlopen, dan zal je goed uitgerust aan de start staan, maar geen goede wedstrijd lopen.
De kunst van taperen is zo uitgerust mogelijk aan de start staan, zonder je vorm te verliezen. Hoe veel je traint in de laatste week voor de marathon is natuurlijk erg afhankelijk van hoeveel je in de marathonvoorbereiding hebt getraind, wanneer je weken van 100 kilometer hebt getraind, dan is een trainingsweek van 50 kilometer prima om goed uit te rusten.
Ga bij het taperen terug in omvang en intensiteit, dus minder kilometers maken en de intensiteit van tempotrainingen verlagen. Ga ook niet alleen maar heel rustig joggen, probeer je gebruikelijke trainingsritme vast te houden.
Taperen is iets persoonlijks, oefen voor een minder belangrijke wedstrijd met wat voor jou het beste werkt.