Menu
0
17Jan2020
Opbouwen na een hardloopblessure

Opbouwen na een hardloopblessure

Hoe weer opbouwen na een blessure?

Hoewel hardlopen een geweldige sport is die bijna iedereen bijna overal kan beoefenen, is het ook een belastende sport. Iedere pas vangen je spieren en pezen twee tot drie keer je lichaamsgewicht op, dit is natuurlijk een behoorlijke belasting en als je niet oppast resulteert dit regelmatig in een blessure. Shin splint, achillespeesklachten, hielspoor, je hebt er waarschijnlijk wel van gehoord (en wellicht al eens ervaren). Na voldoende rust en goede behandeling kun je na verloop van tijd meestal weer beginnen met hardlopen, maar hoe doe je dit nu op een verstandige manier?

Het laatste wat je wilt is meteen weer geblesseerd raken, daarom is het belangrijk om heel geleidelijk weer op te bouwen met hardlopen. Door de gedwongen rust zijn de belangrijke spieren die je tijdens het hardlopen gebruikt zwakker geworden, waardoor meteen weer beginnen op je oude niveau een groot risico met zich meeneemt.

Pak je hardlooptrainingen weer op met minutenloopjes, steeds één of enkele minuten hardlopen en dan weer een minuut wandelen. Door deze wandelpauze geef je je spieren steeds weer even rust en bouwt de spierschade niet op. Begin met bijvoorbeeld 6-10 keer één minuut op een heel laag tempo joggen met steeds een minuut wandelrust. Als vervolgens een reactie uitblijft kun je de volgende training weer een iets meer doen, bijvoorbeeld 6 keer twee minuten. Zo bouw je op tot je weer op je oude niveau zit.

Versterkende oefeningen
Tijdens je herstelperiode van de blessure kan het erg helpen om oefeningen te doen om belangrijke spieren zoals kuitspieren, voetspieren, bilspieren en hamstrings sterk te maken. Overleg met je fysiotherapeut of dit een goed idee is.

Stop pijn in kuiten door krachttraining

Heb je last van een blessure? Goede begeleiding kan enorm helpen. Ruben (zie filmpje hierboven), voormalig schoenadviseur van PK, van Progress Therapie focust zich op hardloopblessures en kun je met een gratis pijncheck of Runners Screening helpen om sneller weer pijnvrij te hardlopen.
Meer informatie

Wist je dat je bij aankoop van hardloopschoenen bij PK een gratis ticket ontvangt voor een APK-loopscreening van of een persoonlijk gesprek met topcoach Honore Hoedt?
Afspraak maken voor schoenadvies

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.