Van haklander naar voorvoetlander

  • Geplaatst op
  • 0
Van haklander naar voorvoetlander

Van haklander naar voorvoetloper

Wellicht heb je weleens gelezen dat het beter is om als hardloper op je voorvoet te lopen in plaats van op je hak. Wanneer je een voorvoetlanding hebt, vang je op een betere manier de impact van de landing met je spieren en pezen op dan met een haklanding. Door een lagere impact op spieren en pezen wordt de kans op een blessure kleiner.

Daarom proberen veel hardlopers een voorvoetlanding aan te leren. Dit is echter lastiger dan het lijkt. Veel hardlopers gaan van een haklanding naar overdreven op de tenen hardlopen. Dit zorgt voor zeer veel spanning in de kuiten en heeft vaak kuitklachten en achillespees- of scheenbeenblessures tot gevolg.

Ideaal is om te leren om op je middenvoet te hardlopen, waarbij je iedere pas op je hele voet terecht komt. Je verdeelt de klap van de landing nu over de hele voet.


Figuur 1 Bron: Rothschild,Carey

Naast hoe je je voet iedere landing plaatst is ook waar je je voet plaatst van belang. Veel hardlopers landen voor hun zwaartepunt (rood). Het gevolg hiervan is dat het volle lichaamsgewicht op het voorste been komt bij de landing en er een grote impact is op de spieren en pezen. Een landing rechter onder het zwaartepunt (blauw) zorgt ervoor dat deze klap veel kleiner is. Je bevordert een landing recht onder je zwaartepunt door met een hogere pasfrequentie te hardlopen en een beetje voorover te leunen.


Figuur 2 Bron: goedetengezondleven.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.