Menu
0
01Nov2023
Welke kleding draag je als je gaat hardlopen?

Welke kleding draag je als je gaat hardlopen?

Zeker tijdens het wisselen van de seizoenen kan het wel eens lastig zijn om de juiste kleding te kiezen als je gaat hardlopen. De weersomstandigheden kunnen nogal wisselen; de temperatuur, wel/geen wind, wel/geen regen enz.

Gevoelstemperatuur

Het is belangrijk om rekening te houden met de gevoelstemperatuur op het moment dat je gaat hardlopen. De gevoelstemperatuur tijdens hardlopen ligt ongeveer 10 graden hoger dan de daadwerkelijke temperatuur. Als de thermometer 10 graden aangeeft is de gevoelstemperatuur dus 20 graden. En deze laatste temperatuur bepaalt dus wat je gaat aantrekken.

Als je met de gevoelstemperatuur rekening houdt, dan kan het zijn dat, als je naar buiten stapt in je hardloopkleding, het wat fris aanvoelt. Maar zodra je lekker aan het lopen bent zul je merken dat je het warm genoeg hebt.

Wat trek je aan?

We nemen de omgevingstemperatuur als uitgangspunt in onderstaande tabel. In de tabel staat een richtlijn voor wat je aan zou kunnen trekken. Uiteraard is dit ook erg persoonlijk, want als je het snel warm hebt zul je je anders kleden dan een persoon die het sneller koud heeft.

Laagjes

Het type training of een wedstrijd beïnvloedt ook je kledingkeuze. Bij een pittige interval training of een wedstrijd zul je het sneller warm krijgen dan bij een lange rustige duurloop. Belangrijk is dus ook om je kleding per situatie aan te passen. Werk daarom in laagjes. Door verschillende lagen kleding te combineren heb je de mogelijkheid wat uit of aan te trekken als het nodig is.

Temperatuur

Basislaag

Tussenlaag

Toplaag

>15 graden

 

Singlet of shirt met korte mouwen

Korte tight of short

 

10-15 graden

 

Shirt met korte of lange mouwen

Driekwart tight of lange tight

 

5-10 graden

Basis zonder mouw

Shirt met lange mouwen en hoge hals met ritssluiting

Driekwart tight of lange tight

Optie: hardloopjack

<5 graden

Basis korte mouw

Shirt met lange mouwen en hoge hals met ritssluiting

Lange tight, of wintertight

Handschoenen, oorwarmers of een muts

Optie: hardloopjack

<0 graden

Basis met lange mouw

Shirt met lange mouwen en hoge hals met ritssluiting

Lange wintertight

Handschoenen, oorwarmers of een muts

Hardloopjack

 

Eigenschappen

Hardloopkleding is gemaakt van verschillende materialen waardoor de kleding diverse eigenschappen kan hebben zoals vochtregulerend, isolerend etc. Deze eigenschappen bepalen dan ook in welke volgorde je de kleding draagt en ook wanneer.

Zo zijn er ook hardloopjacks voor verschillende weersomstandigheden. Het meest gebruikte hardloopjack is het windjack. Deze jacks zijn ademend en beschermen je tegen koude wind. Loop je regelmatig of vaak in de regen dan is een waterafstotend of zelfs een waterdicht jack een mogelijkheid. Ook deze jacks zijn doorgaans licht van gewicht en ademend.

Advies over hardloopkleding?

Ook voor kledingadvies ben je aan het juiste adres bij PK Runningshop.

Reacties

There are no comments yet, be the first one to comment

Tags

    Laat een reactie achter

    Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
    Maak afspraak

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

    Abonneer

    Account aanmaken

    Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

    Registreren

    Recent toegevoegd

    U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

    Totaal incl. btw:€0,00
    Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

    Verzendkosten berekenen

    Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.